Πολλαπλασιασμός των Ενεργών Μικροοργανισμών

Πολλαπλασιασμός των Ενεργών Μικροοργανισμών
Πολλαπλασιασμός των Ενεργών Μικροοργανισμών 2
Πολλαπλασιασμός των Ενεργών Μικροοργανισμών 3

Από τη φετινή χρονιά στο 1ο ΕK Κομοτηνής και στον Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ ασχολούμαστε και με τον πολλαπλασιασμό των Ενεργών Μικροοργανισμών και την εφαρμογή τους στη Γεωργία, ώστε να δώσουμε στους μαθητές του Τομέα μας μια νέα προοπτική όσον αφορά τη γεωργική παραγωγή.

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ) είναι μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση και χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια μεμονωμένα στα τρόφιμά μας, όπως π.χ. στο ψωμί, γιαούρτι, κρασί κτλ. Ανακαλύφθηκαν από τον Ιάπωνα καθηγητή Δρ. Teruo Higa και βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας: στη Γεωργία, στην Κτηνοτροφία, στη Μελισσοκομία, στους βιολογικούς καθαρισμούς κ.α. Από τη στιγμή που οι ΕΜ εφαρμοστούν σε ένα μολυσμένο περιβάλλον λαμβάνουν χώρα γρήγορες διαδικασίες εξυγίανσης.

Όσον αφορά τη Γεωργία, εκεί που χρησιμοποιούνται οι ΕΜ, τα χημικά γεωργικά φάρμακα και τα χημικά λιπάσματα παύουν να είναι απαραίτητα. Το έδαφος και η σοδειά αποκτούν την έμφυτη υγιή κατάστασή τους. Τα φυτά αποδίδουν 1.5 έως και 3 φορές περισσότερο σε σύγκριση με την παραγωγή στην καλλιέργεια με χημικά μέσα. Το κόστος για τη χρήση τους είναι πολύ χαμηλό και η παραγόμενη τροφή είναι απαλλαγμένη από χημικά γεωργικά φάρμακα.

Στον Τομέα μας οι μαθητές θα αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις όσον αφορά την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών και πιο συγκεκριμένα εκτός από τις διάφορες εφαρμογές τους στη Γεωργία θα μάθουν να ενεργοποιούν τους μικροοργανισμούς αυτούς, να παράγουν ποικίλα σκευάσματα από αυτούς και να τα εφαρμόζουν με διάφορους τρόπους στις καλλιέργειες.