Μαθητές του 1ου ΕΚ αυξάνουν την αγροτική παραγωγή

μικροοργανισμοι1
μικροοργανισμοι2

Οι μαθητές προωθούν μια λύση που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή αγροτών. Πρόκειται για τους «ενεργούς μικροοργανισμούς», όπως ονομάζονται.

Το πως λειτουργούν οι ενεργοί μικροοργανισμοί μπορούν να σας εξηγήσουν τα παιδιά του 1ου ΕΚ Κομοτηνής του νεοσύστατου Τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής που αυτά που δημιούργησαν τους μικροοργανισμούς με τη βοήθεια της καθηγήτριας Σοφίας Σακελλάρη.

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί βρίσκονται στην έκθεση του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής που θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 20/05. Αρχικά η διευθύντρια του 1ου ΕΚ Κομοτηνής Μαίρη Δαργινίδου μιλώντας για αυτήν την πατέντα είπε πως «είναι μια νέα μέθοδος προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα στις καλλιέργειες. Μιλάμε ακόμα και για τριπλάσια παραγωγή. Είναι ένα υλικό που δεν απαιτεί πολλά χρήματα και μπορεί να αυξήσει πολύ σημαντικά την παραγωγή».


Τι είναι ο ενεργοί μικροοργανισμοί;
Η καθηγήτρια γεωπονίας Σοφία Σακελλάρη στο 1ο ΕΚ πληροφορεί για τα εξής: «Από έναν γεωπόνο καθηγητή γεωπονίας, τον Τερού Οχίκα, ανακαλύφθηκαν οι ενεργοί μικροοργανισμοί. Ήταν μια τυχαία ανακάλυψη που έγινε με πειράματα. Ανακάλυψε τον ιδανικό συνδυασμό για να χρησιμοποιηθεί και στην γεωργία, και όχι μόνο φυσικά σε αυτή.

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί αποτελούνται κυρίως από τρεις μεγάλες ομάδες φωτοσυνθετικά βακτήρια και μαγιές από τρόφιμα, κυρίως από ψωμί και γιαούρτι. Ο συνδυασμός στην ουσία ωθεί όλους τους μικροοργανισμούς στο έδαφος να γίνουν ωφέλιμοι και αντιστρέφει όλες τις διαδικασίες οξείδωσης σε όλο το περιβάλλον. 

Με άλλα λόγια κάνει το περιβάλλον υγιές και παρθένο. Έτσι το φυτό αναπτύσσεται και αυξάνει το ανοσοποιητικό του σύστημα».